Home

Tiszaátlövés 2011

Üdvözlöm!

A nevem Mudra László. 1974-ben születtem, jelenleg Kulcson élek. Gyermekként ismerkedtem meg az íjjal. Lenyűgözött ennek az ősi fegyvernek a gyorsasága, csendessége, valamint az, hogy teljes embert kíván a használata testben, lélekben. 2000- ben íjászegyesületet alapítottunk. Közel tíz évig versenyszerűen íjászkodtam. Nagyon szép pillanatokra emlékezhetem vissza, rengeteg sikerélményt adott nekem ez a sport.

Mára azonban már más utat járok. Célom, hogy felidézzük őseink világát. Olyan alternatívát kínálok, mellyel hitelesen fel lehet eleveníteni a hadi hagyományokat. A mai modern felszerelések messze nem hasonlítanak arra, amivel az ember évezredeken át biztosította fennmaradását a természetben, hatalmát más népekkel szemben. Azok a nyílhegyek, amelyeket a régészeti lelőhelyekből feltártak, nem összevethetőek a boltokban kapható gépi, fogalomzavaros másolatokkal.

Ebből kiindulva, 2005-ben elkezdtem megépíteni saját kovácsműhelyemet. Még tető sem volt a fejem felett, de az első nyílhegy már készen volt. Azóta több száz is kikerült a kalapácsaim alól. Mára ott tartok, hogy ha mutatnak egy leletet, szinte látom a korabeli mester műhelyét, szerszámait az adott nyílhegy formája alapján.

Több mint három éve csak kovácsolt heggyel szerelt nyilakat használok. Nagy jártasságot szereztem a velük való lövésben. Bátran állítom, hogy fel lehet venni velük a versenyt a modern felszerelésekkel pontosságban, strapabírásban, persze a kornak megfelelő megmérettetéseken. Az általam készített nyilak, nyílhegyek megfelelnek a mai elvárásoknak, precízek, erősek, szépek. Talán őseink nem támasztottak ennyi igényt egy szerszámmal szemben, amit egyszer használtak és csak a sorson múlt, hogy újra kézbe vehették e őket.

Azoknak akik a történelmi íjászatot szeretnék feleleveníteni, szívesen készítek az adott korhoz illő felszerelést a nyílhegyek mellett az egyéb felszerelési tárgyakkal együtt. Kérem nézzen körül a termékeim között, és válasszon kedvére valót!